Dziemianowicz-Bąk: 2/3 osób w Polsce nie chce Czarnka na stanowisku Ministra Edukacji i Nauki

Przemysław Czarnek musi odejść - mówią dziś zgodnie uczniowie, studenci, nauczyciele i rodzice. “Czarnek musi odejść” mówi 70 procent Polek i Polaków. 2/3 osób w Polsce nie chce Czarnka na stanowisku Ministra Edukacji i Nauki. I to w ich imieniu jest ten wniosek. Dlatego nie będę dziś mówić do Pana, Panie Ministrze. Bo nie dla Pana tu dziś jesteśmy. Jestem tu dla uczniów, rodziców, nauczycieli i wszystkich tych, którzy nie mogą już patrzeć jak niszczy Pan polską szkołę - drugi dom dla milionów dzieci.

Ten wniosek to głos młodych - bo dla nas młodzi mają głos. Słyszymy Was i słuchamy: nie chcecie obowiązkowej religii, nie chcecie się uczyć z partyjnego podręcznika do HIT-u, nie chcecie szczucia na mniejszości, nie chcecie czytać obraźliwych o in vitro. I nie chcecie Czarnka jako ministra.

Ten wniosek jest Waszym imieniu. I w Waszym, drogie nauczycielki i nauczyciele, którzy za swoją ciężką i ważną pracę wciąż otrzymujecie upokarzająco niskie pensje. W państwie PiS trudno zarabiać mniej niż początkujący nauczyciel. 2845 złotych na rękę, tego nawet nie da się komentować. Nic dziwnego, że w nowy rok szkolny weszliśmy bez około 70 tysięcy nauczycieli.

Mówię dziś dla Was i w Waszym imieniu, drodzy rodzice, którzy ze strachem patrzycie na policyjne statystyki samobójstw i prób samobójczych. W zeszłym roku odebrało sobie życie aż 156 dzieci, w tym sześcioro poniżej 12. roku życia. Dziecięcych prób samobójczych było aż 2031. Nie ma słów by wyrazić żal za każdą z tych młodych osób. Przynajmniej części z tych tragedii można było uniknąć, mogła im zapobiec szkoła, gdyby tylko oferowała młodym wsparcie psychologiczne z prawdziwego zdarzenia - godnie opłacanych specjalistów, psychologów dostępnych zawsze wtedy, kiedy są potrzebni. Na ich zatrudnienie samorządy potrzebują pieniędzy, ale Czarnek nie zawraca sobie głowy wciąż niewystarczającą subwencją oświatową, bo zbyt jest zajęty pompowaniem kasy do fundacji kolegów.

Jestem tu dla Was, młode dziewczyny, drogie uczennice, które macie dość słuchania, jak Czarnek Was obraża, jak wmawia Wam niezdrowy tryb życia, jak chce Was - i tylko Was - odchudzać. Jakby sprawiało mu obleśną przyjemność upokarzanie i wpędzanie Was w kompleksy.

Wniosek o odwołanie Czarnka to także Wasz wniosek, drodzy maturzyści - którzy jeszcze na kilka miesięcy przed egzaminami nie mieliście pewności, na jakich zasadach będziecie je zdawać, bo szkoła Czarnka tkwi w permanentnym chaosie.

Mówię także w imieniu dyrektorów - gospodarzy szkół, których Czarnek uporczywie próbuje a to grozić więzieniem, a to zamieniać ich w strażników partyjnej linii w szkole.

Ten wniosek jest imieniu wszystkich przyzwoitych ludzi, których oburza to, że Czarnek lekką ręką rozdaje dziesiątki nieswoich milionów, swoim partyjnym kolegom. I to w czasie, gdy 300 tysięcy dzieci wciąż żyje w skrajnym ubóstwie - w biedzie i głodzie, które zagrażają ich życiu i zdrowiu. Na bezpłatny szkolny posiłek dla takich dzieci Czarnek pieniędzy nie znajduje, ale znajduje na apartamenty w Lublinie i wille na Mokotowie dla swoich kumpli z partii i parafii.

Ten wniosek jest w imieniu wszystkich tych, dla których polska szkoła, tak jak Polska, - to skarb, o który trzeba dbać. Dla Czarnka Polska to skarbonka, z której łapczywie i bezczelnie podbiera dzieciom pieniądze.

Czarnek musi odejść za krzywdy wyrządzane uczniom, nauczycielom i rodzicom. I obiecuję, że odejdzie. Nawet jeśli nie stanie się to dziś - to już za kilka miesięcy, po wyborach, polska edukacja odzyska oddech, wolność i otwartość.

Zbudujemy szkołę godnie opłacanych nauczycieli i bezpiecznych uczniów, szkołę bez indoktrynacji, religii i księdza, a z dostępnym psychologiem i opieką stomatologiczną. Szkołę, która nauczy, nakarmi i udzieli wsparcia. Szkołę patrzącą w przyszłość, przygotowującą do dorosłego życia, w pracy i w rodzinie. Bo taka szkoła się Wam: uczniowie, rodzice i nauczyciele, po prostu należy.

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, posłanka
Debata nad wotum nieufności wobec Ministra Edukacji i Nauki