Biedroń: Putin traktował Europę jak stację benzynową

- Potrzebujemy dzisiaj mocnych sankcji, ale także potrzebujemy uniezależniania się od Putina. On do tej pory traktował Europę jak swoją stację benzynową. Sprowadzał tutaj paliwo i kazał je kupować. Europa nie może być stacją benzynową - powiedział w programie "Gość Wydarzeń" europoseł Lewicy Robert Biedroń.

Prowadzący Marcin Fijołek zapytał Roberta Biedronia o to, czego chciałby dowiedzieć się na spotkaniu Rady Bezpieczeństwa Narodowego, które prezydent Andrzej Duda zwołał na poniedziałek.

Biedroń zwrócił uwagę, że ważne są trzy takie kwestie. - Po pierwsze jak się ma sytuacja obronna Polski, czy jesteśmy bezpieczni, a wizyta Joe Bidena to bezpieczeństwo wzmocniła. Po drugie jak Polska zamierza poradzić sobie z największym po II wojnie światowej napływem uchodźców. Polska nie powinna zostać sama. Rząd powinien podjąć działania, domagać się wsparcia unijnego i solidarności, nie tylko finansowej - powiedział europoseł Lewicy.

- Po trzecie Polska musi na nowo zredefiniować swoją politykę zagraniczną - dodał Biedroń. Jak podkreślił do tej pory politycy PiS "deklarowali, że chcą zrobić w Warszawie drugi Budapeszt".

- Najbliższymi przyjaciółmi rządu Prawa i Sprawiedliwości był Orban, Marine Le Pen, Salvini, czyli ludzie, którzy są końmi trojańskimi Putina w Europie. Chciałbym się zatem dowiedzieć co dalej? My mamy nadzieje oczywiście, że Polska będzie wzmacniała swoją pozycję w NATO oraz integrowała się w ramach Unii Europejskiej i ta sytuacja powinna dać rządzącym do myślenia, że takiej polityki jak do tej pory uprawiać więcej nie można - mówił.